OmVård - Jämför svensk vård

Har jag fött det största barnet?

FÖRLOSSNINGSVÅRD


2009-12-09 11:06
iStockPhoto

Emma Nilsson på Socialstyrelsen får ofta mail och samtal från nyfikna mammor. - Mitt barn vägde jättemycket när det föddes, är det störst i Sverige? Vad vägde barnen som var större?

Födelseregistret som Socialstyrelsen driver sedan 1973 är nämligen fullmatat med information. I registret samlar uppgifter från mödravårdscentralen, förlossningskliniken och från nyföddhetsvården. Därför sträcker sig information från vilka läkemedel mamman tagit under graviditeten till vilken smärtlindring som användes under förlossningen. 

Registerhållarna det Medicinska födelseregistret stor vikt vid att tillgängliggöra sitt innehåll på en övergripande nivå för allmänhet, sjukhus och forskning.

Stora skillnader i landet

- Varje år släpper vi en rapport om uppgifterna i födelseregistret, berättar Emma. Vi gör också mer djuplodande utredningar om olika områden, under 2010 kommer till exempel en särskild rapport om kejsarsnitt, berättar Emma.

Trender i 2009 års rapport är att förstföderskorna inte längre blir äldre och att andelen kejsarsnitt inte längre ökar, alltså inga stora förändringar från tidigare år. Inom landet finns dock stora skillnader.

- Det är svårt att jämföra sjukhus rakt av. Mödrarnas profil ser så olika ut på de olika sjukhusen, en del sjukhus tar hand om de flesta av sina förlossningar själva medan andra remitterar de mer komplicerade förlossningarna till andra sjukhus osv, berättar Emma. Men trender går ändå att se. 

Larma och varna

En viktig uppgift för Socialstyrelsen är att kunna slå larm om någon medicin visar sig vara skadlig för foster.

- Socialstyrelsen fick det uppdraget efter neurosedyn-skandalen på 60-talet, förklarar Emma. Därför registrerar vi vilka mediciner mödrarna tar under graviditeten.

Resultaten används bland annat av Läkemedelsverket , för att titta på olika mediciner. Det finns en mycket stor försiktighet kring medicin för gravida, just för att det inte ska hända igen. 

Forskning och nyfikenhet

- Vårt övriga data ska även det finnas tillgängligt för forskning, säger Emma. Det ska också kunna vara en hjälp för sjukhus som vill utvärdera sig själva.

För alla intresserade gravida och föräldrar samlar registren en guldgruva av information om andel kejsarsnitt, vilken smärtlindring som används och skillnader för förstföderskor och omföderskor mellan de olika sjukhusen.

- Alla mödrar har rätt att få utdrag från sin egen förlossning, berättar Emma.

Fick mamman då svar på om hennes barn var störst i Sverige?

- Nej, vi är restriktiva med information som kan vara peka ut enskilda personer eller bero på inmatningsfel. Det gäller också journalister som ringer och ber att få exakt längd eller vikt på den största nyfödda. Däremot kan man få veta till exempel hur många det var i samma viktgrupp, avslutar Emma.

SKRIV KOMMENTAR

Ditt namn (obligatoriskt) Epost (obligatoriskt) Hemsida Kommentar (obligatoriskt)

Din kommentar publiceras omedelbart i samband med aktuell artikel. I kommentarsfältet har kommentatorn juridiskt ansvar för sina inlägg.
Kerstin Beckman
kerstin.beckman@omvard.se
Dela med andra
| Fler
1kommentar
2010-01-07 14:24
Hej, stämmer rubriken med innehållet? Till viss del kanske, men som läsare känner man sig lite lurad då ni ställer frågor som sedan inte besvaras.

Mvh
Mikael