2023-01-30

Enkla tips för att lindra halsont hemma 

Halsont är en vanlig åkomma som kan orsakas av en rad olika faktorer, inklusive virusinfektioner, bakterieinfektioner, allergier och torr luft.

Oavsett orsaken kan halsont vara obehagligt och smärtsamt. Lyckligtvis finns det flera sätt att lindra halsont hemma. Här är några av de bästa knepen:

1. Gurgla med saltvatten

Gurgling med saltvatten är enligt vissa en av de mest effektiva sätten att lindra halsont. Saltvatten hjälper till att minska inflammation och tar bort eventuella bakterier som kan orsaka infektioner.

För att göra en saltvattenlösning, blanda en tesked salt i en kopp varmt vatten och gurgla sedan i 30 sekunder innan du spottar ut vattnet.

2. Dricka varmt te med honung

Honung har antibakteriella egenskaper och kan hjälpa till att lindra halsont. Att dricka varmt te med honung kan också hjälpa till att lindra smärta och irritation i halsen.

Det enda du behöver göra är att brygga en kopp te och tillsätt sedan en tesked honung. Detta kommer sannolikt lindra ditt halssmärtan, men även smaka väldigt gott.

3. Använda en luftfuktare

Torrt luft kan irritera halsen och göra halsont värre. Att använda en luftfuktare kan hjälpa till att återfukta luften och lindra halsont. Se till att rengöra luftfuktaren regelbundet för att undvika att sprida bakterier.

4. Sluta röka

Rökning och passiv rökning kan i allra högsta grad vara en orsak till irritation i halsen och göra halsont värre. Att undvika rökning och passiv rökning är en viktig del av att lindra halsont och främja läkning.

Med det sagt vet vi att det inte är helt enkelt att sluta röka. Ett tips är att därför försöka trappa ner sitt rökande lite i taget, i stället för att försöka sluta helt och hållet direkt.

5. Vila rösten

Om man prata för mycket eller för högt kan orsaka irritation i halsen och göra så man får ont i halsen.

Har du ont i halsen så kan det således vara klokt att vila rösten kan hjälpa till att lindra halsont och påskynda läkningen.

6. Dricka tillräckligt med vatten

Alla vet att vi behöver dricka vatten för att hålla vätskebalansen i kroppen på en stabil nivå. Vad många kanske inte vet är att man genom att dricka vatten kan lindra halsont.

Den enkla anledningen till detta är att man genom att göra detta håller halsen fuktig och motverkar den från att bli torr.