2023-04-07

Övningar för att stärka ryggraden

Ryggraden är en av kroppens viktigaste delar och det är därför viktigt att hålla den stark och frisk.

Det finns flera övningar som kan hjälpa till att stärka ryggraden och minska risken för ryggproblem. I den här artikeln kommer vi att titta på några av de bästa övningarna för att stärka ryggraden.

1. Plankan

Plankan är en av de mest effektiva övningarna för att stärka ryggraden. Det är en statisk övning som innebär att man håller en position under en längre tid.

För att göra plankan, börja i en push-up position och sänk sedan ner dig på armbågarna. Håll ryggen rak och spänn magmusklerna. Håll positionen i 30 sekunder till en minut och upprepa sedan flera gånger.

2. Rygglyft

Rygglyft är en annan bra övning för att stärka ryggraden. Ligg på magen med armarna utsträckta framför dig och lyft sedan upp överkroppen samtidigt som du spänner ryggmusklerna.

Håll positionen i några sekunder och sänk sedan ner dig igen. Upprepa övningen flera gånger.

3. Superman

Superman är en övning som liknar rygglyft, men som involverar både över- och underkroppen.

Ligg på magen med armarna utsträckta framför dig och lyft sedan upp både över- och underkroppen samtidigt som du spänner ryggmusklerna. Håll positionen i några sekunder och sänk sedan ner dig igen. Upprepa övningen flera gånger.

4. Ryggrotation

Ryggrotation är en övning som hjälper till att stärka ryggmusklerna och förbättra rörligheten i ryggraden.

Sitt på golvet med benen utsträckta framför dig och placera ena handen på golvet bakom dig. Vrid sedan överkroppen åt det håll där handen är placerad och håll positionen i några sekunder. Upprepa övningen på andra sidan.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis finns det flera övningar som kan hjälpa till att stärka ryggraden och minska risken för ryggproblem. Plankan, rygglyft, Superman och ryggrotation är alla bra övningar som kan göras hemma utan någon speciell utrustning.

Det är alltid en bra idé att att konsultera en läkare eller sjukgymnast innan du börjar med någon ny träningsrutin, särskilt om du har tidigare skador eller ryggproblem.