2023-03-07

Skydda dina ögon från datorskärmen och blått ljus

Att spendera för mycket tid framför datorskärmen kan leda till ansträngda ögon och huvudvärk.

Detta är ett vanligt problem för många människor som arbetar på kontor eller studerar på universitet. Men det finns sätt att skydda dina ögon från skärmen och minska risken för ansträngning och huvudvärk. Här är några tips som kan hjälpa dig att skydda dina ögon från datorskärmen.

Justera skärmens inställningar

En av de enklaste sakerna du kan göra är att justera skärmens inställningar. Se till att skärmen är ordentligt kalibrerad och att ljusstyrkan är anpassad till omgivande ljus.

Detta kan hjälpa till att minska ögonbelastningen och göra det mer bekvämt att titta på skärmen under längre perioder.

Ta pauser

Att ta pauser är viktigt när du arbetar på en datorskärm under längre perioder.

Försök att ta en paus varje timme och titta bort från skärmen. Detta kan hjälpa till att minska ögonbelastningen och ge dina ögon en chans att vila.

Använd rätt belysning

Rätt belysning är viktigt när du arbetar på en datorskärm. Se till att rummet är ordentligt upplyst och att det inte finns några reflektioner på skärmen.

Om det behövs kan du använda en skärmskydd för att minska reflektioner och ögonbelastning.

Använd rätt glasögon

Om du bär glasögon är det viktigt att du använder rätt glasögon när du arbetar på en datorskärm.

Prata med din optiker om att få glasögon med speciella linser som är utformade för att minska ögonbelastningen när du tittar på en skärm.

Vi vill även passa på och slå ett slag för glasögon som motverkar blått ljus. Detta ljus är en typ av högenergiskt ljus som avges från skärmen och har en blåaktig ton. Det är en del av det synliga ljuset som vi kan se med våra ögon.

Blått ljus kan nämligen påverka vår hälsa och sömnkvalitet om vi exponeras för det under långa perioder, särskilt på kvällen när vår kropp förbereder sig för att sova. Därför har det blivit vanligt att använda glasögon för att blockera en del av det blåa ljuset när vi arbetar framför datorn eller använder andra elektroniska enheter.

Träna ögonen

Det finns övningar du kan göra för att träna dina ögon och minska ögonbelastningen.

Ett exempel är att titta på ett objekt på avstånd och sedan fokusera på ett objekt nära dig. Upprepa detta några gånger för att träna dina ögonmuskler och se om det hjälper.