2023-03-11

Ta hand om dina fötter på rätt sätt

Fötterna är en av de viktigaste delarna av vår kropp, men de är ofta de mest försummade.

Rätt fotvård är faktiskt avgörande för att du ska kunna undvika smärta och andra problem i fötterna. Det finns flera enkla steg du kan ta för att hålla dina fötter friska och glada.

Tvätta fötterna

För att hålla dina fötter rena och friska är det viktigt att tvätta dem regelbundet. Använd en mild tvål och varmt vatten för att tvätta fötterna och torka dem sedan ordentligt.

Se till att du torkar mellan tårna också, eftersom det är där fukt och bakterier ofta samlas.

Klippa tånaglarna

Att klippa tånaglarna är en viktig del av fotvården. Klipp dem rakt över och undvik att klippa dem för kort.

Om du klipper dem för kort kan det orsaka smärta och infektioner. Använd alltid en nagelklippare av hög kvalitet för att undvika att naglarna spricker eller går sönder.

Smörj in fötterna

Kom även ihåg att smörja in fötterna med en mjukgörande kräm. Detta är att rekommendera eftersom detta kommer resultera i  mjukare och lenare fötter.

Applicera krämen på dina fötter efter att du har tvättat dem och torkat dem ordentligt. Se till att du också smörjer in hälen och mellan dina tår.

Använd bra skor

Det är också viktigt att du ser till och införskaffar dig ett par bra skor. Att ha bra skor är avgörande för fotvården.

Se till att skorna passar ordentligt och är bekväma att gå i. Undvik högklackade skor i allt för stor utsträckning, eftersom de kan orsaka smärta och skador på fötterna. Välj skor som passar din fotform och ger tillräckligt med stöd.

Regelbunden motion

Ja, det är faktiskt sant, att röra på sig är också viktigt för fotvården.

Något så lite som att gå en promenad varje dag för att hålla fötterna i form och förbättra blodcirkulationen kan göra stor skillnad för dina fötters allmänna hälsa.

Sitter du still hela dagarna så finns det en risk för att dina fötter kan börja svullna upp, så se därför till att du rör på dig regelbundet.

Sammanfattning

Sammantaget finns det flera olika sätt som du kan ta hand om dina fötter på för att undvika smärta och andra problem.

Se till att rengör dina fötter regelbundet, klipp tånaglarna på rätt sätt, smörja in dina fötter, använda kloka skor och rör på dig regelbundet så kommer dina fötter att tacka dig i det långa loppat.