2023-02-28

Tips för att förhindra smärta i ryggen på kontoret

Smärta i ryggen är en vanlig åkomma bland personer som spenderar mycket tid sittande på kontor.

När man sitter stilla vid en dator under långa perioder kan leda till smärta och obehag i rygg och nacke. Men det finns sätt att förhindra ryggsmärta på kontoret. Här är några tips som kan hjälpa dig att undvika ryggont och hålla dig bekväm och produktiv på jobbet.

Ergonomisk stol

En ergonomisk stol är en otroligt prisvärd investering som kan göra stor skillnad för din rygg.

En bra stol ska ha stöd för rygg och nacke och vara justerbar så att den passar din kropp. Se till att stolen har en justerbar höjd och lutning så att du kan sitta i en bekväm position. En ergonomisk stol kan hjälpa till att minska belastningen på rygg och nacke och förhindra ryggont.

Rätt höjd på skärmen

Du bör även se till att ha skärmen på rätt höjd utifrån hur högt upp du sitter. Skärmen ska vara placerad på ögonhöjd så att du inte behöver böja nacken för att titta på den.

Om skärmen är för låg eller för hög kan det leda till spänningar i nacke och rygg. Använd därför alltid en skärmhållare eller ställ skärmen på en höjd som passar dig bäst.

Rörelse och stretching

När man sitter stilla vid en dator under långa perioder kan detta som sagt leda till spänningar och stelhet.

Just därför viktigt att komma ihåg at ta pauser och röra på sig lite under dagen för att förhindra smärta i ryggen. Gå en kort promenad en gång om dagen eller sträck på dig varje timme för att öka blodcirkulationen och minska spänningar i kroppen.

Du kan också göra några enkla stretchingövningar för rygg och nacke för att hålla musklerna mjuka och smidiga.

Rätt belysning

Även om det kanske låter lite konstigt så är rätt belysning på kontoret också något som kan hjälpa till att förhindra smärta i ryggen. Om rummet är för mörkt kan det leda till att du böjer dig framåt för att se bättre, vilket kan orsaka spänningar i nacken och ryggen. Se till att ha tillräckligt med ljus på skrivbordet och i rummet så att du kan se bra utan att anstränga ögonen eller kroppen.