2023-03-17

Tips för att hantera stress under tider av oro

Stress är en naturlig reaktion på förändringar och utmaningar i livet. Men när stressen blir överväldigande kan det påverka vår hälsa och vårt välbefinnande negativt.

Under tider av oro, som till exempel under en krig och oro i världen, kan stressnivåerna öka betydligt. Därför är det viktigt att ha verktyg och strategier för att hantera stressen på ett hälsosamt sätt. Här är några tips som kan hjälpa dig att hantera stress under tider av oro:

1. Skapa en rutin

Att ha en rutin kan hjälpa dig att känna dig mer organiserad och strukturerad, vilket kan minska stressnivåerna.

Försök att skapa en daglig rutin som inkluderar tid för arbete, motion, avkoppling och sömn. Det kan också vara bra att inkludera tid för socialt umgänge, även om det är virtuellt.

2. Hitta sätt att koppla av

Att hitta sätt att koppla av kan hjälpa dig att minska stressen. Det kan vara att lyssna på lugn musik, meditera, göra yoga, eller ta en promenad i naturen.

Det viktigaste är att hitta något som fungerar för dig och som du kan göra regelbundet.

3. Begränsa din exponering för nyheter

Om du konstant utsättas för negativa nyheter kan detta i allra högsta grad öka dina stressnivåer.

Försök att begränsa din exponering för nyheter och sociala medier, särskilt innan du går och lägger dig. Det kan också vara bra att välja källor som ger dig pålitlig och relevant information.

4. Håll kontakten med vänner och familj

Att hålla kontakten med vänner och familj kan hjälpa dig att känna dig mindre ensam och isolerad i tider av oro. Försök att regelbundet ringa eller träffa dina nära och kära.

5. Sök hjälp om det behövs

Om stressen blir överväldigande och påverkar din hälsa och ditt välbefinnande negativt, är det viktigt att söka hjälp. Det kan vara att prata med en vän, familjemedlem eller professionell terapeut. Det finns också många resurser online som kan hjälpa dig att hantera stress och ångest.